Brother & Sister

Anak Satu Kurniaan

InsyaAllah one day!!!
Salam dan hi peeps,
Hari ini terasa sunyi sedikit mungkin sebab dah lama tak balik umah...hopefully this will end soon.
So sedikit sebanyak nak ceritakan sedikit pasal anak, well most of us adalah anak kepada
seseorang and insyaAllah one day will become a parent.

Anak ni satu kurniaan Ilahi yang merupakan satu amanah bagi kedua ibu bapa untuk membentuknya mengikut garis yang telah ditetapkan. Anak ni juga boleh dikatakan sebagai perhiasan dunia sepertimana firman Allah:
"Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingininya iaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak. Itulah kesenangan dunia dan di sisi Allahlah tempat kembali yang baik (syurga)". (3:14)

Hikmah mempunyai anak ni pula dapat memberi kebaikan kepada kita pada masa hadapan sepertimana sabda Rasulullah S.A.W.:
"Apabila seseorang itu mati maka terputuslah segala amalan kecuali 3 perkara yakni; ilmu yang bermanfaat, sedekah jariah dan anak soleh yang mendoakannya". (Hadith riwayat Muslim)

Simplekan??? so kalau kita nak anak-anak kita doakan kita perlulah kita doakan untuk kedua orang tua kita. Doanya berbunyi:


Kalau tak sempat pun Al-Fatihah pun boleh asalkan kita tidak lupa akan kedua ibu bapa kita...InsyaAllah to have my own one day :P

Allah boleh tarik nikmat kurniaan ini (perasaan bahagia yang teramat apabila mengendong anak sendiri), jika ia bercanggah dengan apa yang disuruh dan dilarang contoh para penzina yang sanggup buang anak sendiri tanpa belas kasihan sebab Allah tarik nikmat tu dari hati mereka yang gelap...so use the right way to have a children, worth it especially for the women out there, TRUST ME!!! Kawal nafsu anda and pls respect girls....Jangan tunaikan hak anak anda yakni didikan agama dan akhlak yang terbaik. Jangan kita menderhaka terhadap anak-anak kita.

Salam and ENJOY!!!

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Reincarnation